Cykelsportsäsongen är igång och med det skandaler

Världseliten är i full gång med sin säsong, det är roligare än vad man kan tro att titta på. Att se lagens olika taktiker och medlemmarnas olika roller. Sen är det ju såklart inspirerande att se atleter på den absolut högsta nivån av cykling.

Tour down under cyklades i Australien under deras plågsamma värmebölja där temperaturer närmade sig 50 grader. Loppet Vuelta San Juan pågick förra veckan i Argentina, brutala uppförs- och nedförsbackar i den tunna luften många meter över havet. De stora rubrikerna från loppet handlade inte om atleternas prestationer utan dominerades av en skandal som irriterar mig något oerhört.

Det började i ett café i centrala San Juan där proffslaget Deceuninck-QuickStep satt och fikade. Servitrisen undrade om något stort evenemang pågick då hela gänget var klädd i lagets lycra. De förklarar att elitloppet Vuelta San Juan pågick denna veckan och de var ett av lagen, servitrisen frågar om de skulle vilja ta en bild med henne. När bilden togs lägger lagmedlemmen Iljo Keisse händerna bakom huvudet och trycker upp sitt skrev mot henne bakifrån.

Servitrisen polisanmälde och händelserna efteråt visar att cykelsporten fortfarande har en bit kvar att gå i frågan om att respektera både kvinnor och män som deltagare och åskådare. Cykling har för mig aldrig inneburit någon form av macho kultur men någonstans finns den där.

Iljo Keisse

Iljo Keisse längst till vänster

Vad hände efter anmälan då?

Keisse gick ut med en ursäkt men laget valde att ha kvar han bland deltagarna i loppet. Detta fick istället arrangörerna att gå in och stänga av honom efter han dömts till böter som konsekvens av polisanmälan. Då hotar lagets direktör om att dra hela laget ur tävlingen. Vidare menar direktören Lefevere att servitrisen enbart var ute efter pengar.

När Deceuninck-QuickStep ska ta emot ledartröjan och fotograferas under steg 4 av tävlingen avstår de och dyker inte upp på prisutdelningen, de säger själva att det berodde på trötthet men det är svårt att tolka som något annat än ett statement och vad är det för statement de egentligen vill göra här? Att övergrepp och tafsningar inte ska tas på allvar? Att när det blir konsekvenser av behandla andra människor illa så ska man tjura i lagbussen?

Värre blir det

Iljo Keisse’s pappa vältrar in och ska säga sitt mitt i den här cirkusen. Han uttalar sig på en holländsk nyhetssite att servitrisen kanske har sig själv att skylla genom att vara suggestiv med sin rumpa och att Keisse kanske borde vara den som ska anmäla henne. Rent ut sagt, Vad fan är detta? All denna press på servitrisen från mäktiga gubbar med föråldrad och nedsättande syn på andra människor och dessutom ha mage att lägga över skulden på offret i historian. Det var garanterat inget lätt beslut för henne att anmäla med vetskapen om den motvind som skulle möta henne och det hade säkert varit lättare att hålla tyst, problemet är väl att det är just det, att det är jävligt obehagligt när man väljer att inte vara tyst.

Sponsorerna är inte överlyckliga

Specialized som sponsrat Quick-step ända sedan 2012 och Deceuninck som är en stor och relativt ny sponsor för laget kommer utreda det här nämre nu när loppet är över.

Tråkig är hela situationen minst sagt

Av de 3 motionslopp jag hittills deltagit i har jag inte känt ett uns av sexism och istället ett syskonskap cyklister emellan oavsett kön, men stöter jag på det så tänker iallafall inte jag hålla tyst och jag vet definitivt vilket lag jag inte är intresserad av att följa numera. Förhoppningsvis kommer proffsvärlden ikapp oss vanliga svenssons. Till att börja med kan de ju låta tjejer cykla hela Tour de France. 

Det här inlägget skiljer sig ganska rejält från andra inlägg här, men jag tycker det är viktigt att händelser som den beskriven ovan inte försvinner i bruset eller sopas undan. Då får det bli ett inlägg om det även här.

Allt gott till er och fortsätt cykla!

2019-02-05T21:18:35+00:00

Leave A Comment