Komma igång med cykling: Utrustning & Tips2019-04-05T11:29:52+00:00

Komma igång med cykling: Utrustning

Denna artikel riktar sig till dig som funderar på att sätta igång med cykling. Det finns så ruskigt mycket information och utrustning där ute så det kan vara lätt att känna sig överväldigad. Här reder jag ut vad du kan tänkas behöva förutom cykeln som nybörjare och även tips och lärdomar från min tid som komplett novis.

Hjälm

Så, du har fått tag i en landsvägscykel eller planerar att köpa en. Vilka är de viktigaste tillbehören? Först och främst, skaffa en bra hjälm. Var det länge sedan du hade cykelhjälm på dig så kan jag säga att det har hänt en hel del utveckling på den fronten. Ofta finns det jättebra justeringar att göra så att hjälmen är väldigt bekväm och sitter bra för just ditt huvud. De väger mindre och många modeller har också MIPS (Multidirectional Impact Protection System). MIPS skyddar din hjärna mot rotationsskador innanför skallen även om hjälmen tagit första smällen. Känns det ovant att bära hjälm eller att det inte är särskilt snyggt så kommer du vänja dig väldigt snabbt. Faktum är att när du inser vilka hastigheter du kommer cykla i och hur lätt ditt liv kan förstöras utan hjälm så kommer du undra hur du någonsin cyklade utan hjälm. Alla former av tävlingar och motionslopp kräver dessutom att du bär en godkänd hjälm.

Safety first!

Cykelbyxor

En annan viktig investering du bör göra är att skaffa ordentliga cykelkläder. Sadlarna på landsvägscyklar ser läskigt obekväma ut för det ovana ögat, men de är utformade för att minska friktion och ge dig hög komfort i den sittställning cykeln använder. Sadeltillverkarna räknar med att du använder cykelkläder och sadeln är byggd för att fungera i kombination med det.

Min premiärtur med min sprillas nya cykel gjorde jag i början av sommaren 2018 i ett par jeanshorts. Det fick jag bittert ångra med skavsår precis på alla de ställen du inte vill ha skavsår på. Jag kilade iväg och köpte då sadelomslag i gel – Angrep problemet från helt fel ände(!). En mjukare sadel gjorde det visserligen snällare mot baken men skavsåren avhjälptes inte. Det tog inte lång tid innan jag skaffade mig ett par vadderade cykelshorts. Det kändes som en helt ny cykel, från smärtsam upplevelse till ren njutning. Om du tycker det tar emot att bära tights? Bara att gilla läget! Omfamna ditt nya härliga intresse och din kommande nya uppskattning för lycra inpå skinnet.

På tal om inpå skinnet. Du bär inte underkläder under cykelbyxor, varenda lycra-klädd cyklist du ser där ute susar fram ”commando”. Anledningen är att tyg under byxorna kommer korva ihop sig snabbt och du kommer börja få skav igen.

Du kommer undan med ett par billiga cykelshorts för ca. 300:- i början, kanske någon funktionströja på överkroppen. Men det finns många fördelar med att läsa på lite om cykelkläder. Ett alternativ till cykelskjorts/byxor är bibs. Bibs är shorts/byxor med elastiska hängslen på, liknar en brottardräkt. Inget kommer göra dig mer självmedveten än första gången du provar ett par bibs. Man ser rätt löjlig ut i endast bibs! Men tanken är ju att du ska ha cykeltröja på överkroppen och då ser de precis ut som vilka cykelbyxor som helst. Fördelen med bibs är att all vaddering som gör det bekämt för dig att cykla kommer sitta på precis rätt ställen under hela cykelturen, skillnaden är riktigt stor. Sedan jag skaffade bibs så är mina första cykelshorts nu nedgraderade till spinningpass på gymmet endast.

Och du! Handtvätta dina cykelkläder efter varje tur! Låt inte bakterier sätta sig i kläderna, dels kommer de lukta illa och du riskerar hudirritation.

Här var jag fortfarande i fasen där jag gjorde motstånd mot lycran

Cykeltröja

Fördelarna med cykelkläder på överkroppen är dels att det sitter små gummilister vid midja och ärmar vilket gör att plagget rör inte på sig när du cyklar. Men plaggen är ofta gjorda för att inte fånga upp vinden och baksidan på plagget är ofta välventilerat så du inte blir för varm. Cykelplagg har ofta fickor på ryggslutet. Här kan du lägga mobil, mat, diverse grejer. Du kommer älska de där fickorna efter ett tag.

För de kallare månaderna rekommenderas lager-på-lager klädsel. Dels värmer luften mellan plaggen dig, men det går också att skala av plagg om du skulle bli för varm.

Cykelhandskar

Tränad som otränad, är du ovan cyklist kommer du att använda många muskler du inte är van vid annars. Du kommer belasta punkter på din kropp som du inte räknat med. Det är lätt hänt man får ont i händerna, cykelhandskar har gelvaddering på de ställen dina händer rör vid cykeln. Det ger mycket större komfort på längre cykelturer med vadderade handskar. Sen brukar handskarna ha lite roliga extra detaljer som ett område för att torka svett från pannan. Handskar kan också förhindra typiska skador cyklister åker på som irriterad ulnarisnerv eller carpal tunnel. 

Cykelskor

Jag cyklade med vanliga trampor och gympaskor hela sommaren, det fungerade utmärkt för mig som nybörjare. Men nu när jag skaffat cykelskor och trampor så skulle jag nog inte gå tillbaka till vanliga trampor. Du får mer kraft från benen till tramporna och du kan känna dig mycket tryggare när du står upp och cyklar, ingen risk att halka av och sätta ramen i skrevet. Om du köper cykelskor, se till att prova någon storlek eller två större än vad du har i vanliga skor. Cykelskor är små i storlekarna! Öva gärna stillastående lutandes mot någon vägg att klicka i och ur tramporna tills du känner dig bekväm innan du ger dig ut i trafiken. Någon gång välter vi alla när vi misslyckas klicka ur, men vore ju bra om det inte sker mitt i trafiken! Ett tips är att alltid påminna dig om att den fot du klickar ur först är den sida du ska luta när du stannar.

Du kan läsa två inlägg som handlar om trampor och skor här:
Sitta fast i cykeln för första gången

Nya pedaler

Trampa av typen SPD-SL

Utrustning på cykeln

En av de första grejerna jag skaffade till min cykel var dryckeshållare. Ju tuffare runda du tar desto viktigare är det att fylla på med energi och vatten. När du är törstig eller hungrig är det i regel redan för sent. Du vill proaktivt dricka och äta medans du cyklar. Drick små klunkar då och då medans du cyklar istället för stora svep. Nu när mina turer börjar bli längre och längre så har jag två stycken dryckeshållare på cykeln.

Väskor

Jag har två väskor monterade på min cykel, en liten väska under sadeln för verktyg och ev. extra slang och en liten väska precis vid styret. Förutom väskan under sadeln är det inget livsviktigt. Du kan alltid ha lite käk i bakfickan på din cykeltröja.

Strava

Appen Strava finns till både Iphone och Android. Rekommenderar starkt att du börjar använda den när du cyklar. Du kan planera rundor, logga detaljerad data av dina cykelturer och det fungerar även som en basic cykeldator om du väljer att montera mobilen på cykeln. Finns premiumfunktioner i appen när du börjar nörda in dig rejält men du kommer väldigt långt med kostnadsfria kontot.

Det finns så mycket mer att skaffa sig eller lära sig, men med ovanstående kommer du igång med cyklandet och kommer ha roligt!