Inga lopp! Motivationen på topp?

Mänskligheten genomgår nu en unik period, en gemensam katastrof som sträcker sig från kontinent till kontinent. Jag hoppas en ökad förståelse och empati människor emellan finns på andra sidan av detta.

Om jag inte tappat räkningen är det snart två månader jag jobbar hemifrån, alla tre kontor på Viva Media arbetar hemifrån sedan Mars. Tacksam för att jag har en arbetsgivare som tar vår och våra anhörigas hälsa på allvar och även stolt. Om jag i framtiden hamnar i en arbetsintervju och man kommer till den delen när intervjuaren frågar “Har du några frågor till oss?” Så är nog den vassaste och viktigaste frågan att ställa: “Hur agerade ni under Covid-19?” En viktig mätsticka på hur seriös en arbetsgivare är.  Är du vass inom digital marknadsföring? Vi söker alltid efter talanger.

Inga tävlingar för proffsen

Nåja, här pratar vi ju ändå om cykling och ska försöka hålla mig till det. Som många andra sporter har det mesta vänts upp-och-ned, de stora vårklassikerna av world tour tävlingar inställda: Tour de Flanders, Paris-Roubaix, Giro d’Italia, Tour de France, SM, VM..

Ja, det är inte mycket cykelsport att se på just nu. Planen är just nu att påbörja en kraftigt försenad world tour säsong med de största tävlingarna någon gång i Augusti 2020 som tidigast, men vi får väl se!

Inga lopp för oss andra heller

För oss andra innebär denna vår även att alla motionslopp helt rensats från kalendern. Vätternrundan, Göteborgsgirot, Hansa Bygg Kalmar Grand Prix och många fler.

Jag satt själv som på nålar och inväntade svar från mina ansökningar till Team Skoda Cycling Team och Team Mustasch tidigare i år, mitt hjärta sjunker i bröstet när jag tänker på de utvalda atleterna som fick sitt livs sportår upprivet – hoppas att de även får plats i laget nästa år.

Försvann din motivation med loppen?

Ungefär vid den här tiden förra året gick jag på en föreläsning av Fredrika Ek, hon cyklade jorden runt utan någon direkt erfarenhet av cykel. Under hennes föreläsning för kanske 100 cykeldårar där merparten skulle köra Vätternrundan 2019 sa hon något som fastnade hos mig:

Vätternrundan börjar inte i startfållan den 14:e Juni, den började när du bestämde dig för att göra det. Själva loppet är bara finalen av en lång härlig resa.

Justera din målbild och ditt perspektiv

Så mitt tips till dig är, förflytta ditt perspektiv. Du är fortfarande på din resa mot dina mål, vi tar bara en omväg till slutdestinationen och ni vet ju den gamla floskeln: Själva resan är målet, inte destinationen. Det är ett utmärkt ögonblick att lyfta dina mål ännu mer, med en hel säsong av ren träning framför dig.

Hur var det med den egna motivationen då?

Jag hade verkligen sett fram emot Göteborgsgirot i år, Vätternrundan är fantastisk på sitt sätt men Göteborgsgirot är du inte lika anonym i. Det är hisnande utförsåkning, grym natur och givetvis genomsyrat av göteborgarnas unika underlighet. Så, det är klart det suger! Hade ju lirkat till mig en fri startplats för mig och en kompis också. ( Sedan jag började skriva denna text har Göteborgsgirot flyttats fram! Förhoppningen är att loppet körs 29:e Augusti. Håller tummarna för att vi kan genomföra loppet då på ett säkert sätt! ).

Men trots det är faktiskt motivationen på topp! Sedan sensommar 2019 har cykelträningen fått en helt annan form för mig. Sedan två månader tillbaka har jag gått och blivit träningsinspiratör (inom cykling) på ett av de vassaste gymmen här i regionen. Känslan att coacha människor och elda på deras kärlek till cykelsport är extremt motiverande. Människorna jag träffar och lär känna är helt underbara också, här trivs jag som fisken i vattnet.

Mitt enda klagomål är att det blivit lite för mycket högintensiv träning, inget fel i hård träning men det blir en ojämn balans om man satsar på att bli en snabb cyklist och inte bara vältränad. Men i takt med att vädret blir varmare och utomhusträningen tar mer plats kommer typisk tempoträning utan intervaller komma in mer naturligt. Just nu tuggar jag igenom min träningsdata från senaste 6 månaderna för att luska ut hur jag ska strukturera upp det framöver.

Jag har också sänkt mängden högintensiv träning för att låta kroppen vara lite bättre rustad att slåss med ev. virus. Träning gör ditt immunförsvar starkt! Men under tiden av återhämtning av hård träning kan kroppen istället bli extra känslig.

Målsättningen är oförändrad, nå någon form av elitnivå som cyklist. Det får ta tid, det kommer ta tid! Ett år utan tävlingar är inte hela världen då.

Sen har lite andra nyheter även höjt humöret lite grann…

NEW BIKE DAY!

Välkommen hem Trek X-Caliber 9!

MTB, töntarna med skärm på hjälmen. Nu är jag en också! Har faktiskt länge suktat efter att äga en enklare MTB att köra när landsvägssäsongen är över och att bryta av och variera träningen med.  Så det blev en Trek X-Caliber 9, en hardtail ( endast framdämpad ) MTB med vad jag anser är mest prisvärd i fråga om kvalitet på komponenter och prestanda för sin prislapp. Mina två Specialized cyklar har fått nosa och hälsa och hittils kommer alla tre överens här hemma.

Hur svårt kan det vara att cykla MTB?

Man har ju sett en och annan youtube-video, ser buslätt ut!  Har ju för fasen cyklat över 350 mil bara i år. Precis som ni misstänker  fick jag snabbt lära mig att MTB är en helt egen cykelsport där snitthastigheter och annat från landsvägen spelar ingen roll alls. Min andra cykeltur på MTBn och första krashen är nu avklarad. Framhjulet tappade greppet i en gruskurva jag tog med lite för stort självförtroende. Själva vurpan gick blixtsnabbt, hann knappt reagera! En bra läxa i ödmjukhet inför MTB och i allmänhet kring krasher oavsett cykel.

Fem meter ifrån mig går en kvinna med sin hund, hon stannar till och har en blandning av irritation och oro i blicken. ”Jag är sjuksköterska så jag måste ju fråga..  Skadade du dig allvarligt?” När jag konstaterat att nyckelben och andra ben är intakta kläcker jag ur mig ”Nä bara stoltheten!”, bara att skratta åt det.

Trots inga allvarliga skador blev det rejäla skrubb och skärsår, ingen rolig dusch efter den rundan och det är först nu en vecka efter krashen som sista såret har läkt till den grad att förband inte behövs längre.

Effektmätare på min Tarmac är nu också på plats

Finns massor att berätta redan om de första stapplande tramptagen på MTB, men det får bli i ett enskilt inlägg!

Andreas Söderström

Från soffpotatis till atlet. Förutom bloggen arbetar jag inom digital marknadsföring och träningsinspiratör. Jag hoppas kunna ge tillbaka till cykelsporten lika mycket som den har gett mig. Tveka inte på att höra av dig!

Läs något annat vettja!