Cykelskor – Sitta fast i cykeln för första gången

Första gången jag gav mig ut med min nya cykel i början av sommaren var det i jeansshorts och t-shirt. Det fick jag ganska snabbt ångra med både skav och ömma kroppsdelar.  Jag gav mig ut och köpte ett par cykelshorts dagen därpå och det blev en enorm skillnad. De shortsen och en cykeljersey med ett par vanliga sneakers har varit cykeloutfiten hela sommaren. Men nu när siktet är ställt på Vätternrundan 2019 och jag har börjat nörda in mig rejält i intresset, så var cykelskor nästa grej att investera i.

Det blev ett par XLC R06 Road shoes. I samband med skorna fick jag även tag i lite varmare cykelkläder så det blev vinter bibs och en långarmad cykeltröja också från XLC. Med nya cykelprylar från topp till tå var det dags att montera clips på skorna.

Jag placerade clipsen i ”mitten-mitten” för min första tur, så att jag sedan kan justera utifrån det och få rätt inställning för mig och min stil.  Jag passade även på att fetta in skruvarna lite innan clipsen skruvades i, tydligen en god idé från youtubevideon jag använde som instruktioner!

Röda fyrkanten visar var jag just nu har clipsen efter 6 mil i skorna

När clipsen var i precis mitten kände jag att tårna domnade ganska snabbt när jag cyklade, läst mig till att jag förmodligen behöver flytta tillbaka foten på tramporna, och t.o.m få ut foten lite mer från center. Så just nu prövar jag att cykla med ovan inställning, lär nog behöva finjusteras mer!

Första turen med skorna

Efter att ha suttit på cykeln i lägenheten lutade mot en vägg och övat på att clippa i och ur tramporna var det dags för premiärtur.  Ca. 100 meter efter jag clippat i ser jag en kompis på andra sidan gatan, börjar ropa hans namn samtidigt som jag saktar ner cykeln och där och då blev jag akut påmind om att rörelsen för att clippa i / ur absolut inte finns i ryggraden än. Klarade med nöd och näppe få loss ena foten och stoppa den klassiska vältningen nybörjare gör.  Nu efter helgen har jag hittills inte lyckats välta, men det är bara en tidsfråga känner jag!

Stor skillnad

I själva cyklandet gör det stor skillnad att sitta fast på cyklen. Jag känner att jag slösar mindre på energin jag spenderar och kan stå och cykla uppför backar eller när jag vill pressa med mycket större självförtroende. En inte lika kritisk uppgradering på cykeln som byxor/shorts men när på lika viktig och absolut nästa steg för den som cyklar mycket och funderar på skor / trampor.

XLC R06 Roadshoe
2018-10-22T08:54:44+00:00

Leave A Comment