Bikefit – God idé om du planerar att cykla mycket

Vad är en bikefit?

En bikefit går ut på att du får din cykel och kringutrustning anpassad efter din kropp och körstil. Tänker du spendera en hel del tid på din cykel är det en väldigt god idé bli ”bikefittad”! Inte bara för ökad komfort men också för att förebygga skador. Visst ont kommer du alltid ha i början som ny cyklist, men du bör vara uppmärksam på din kropp. Får du ont i knäna t.ex är det hög tid att ta kontakt med någon som kan utföra en bra bikefit.

Det finns olika skolor av bikefit

Inget ska vara lätt och tydligen inte heller att välja bikefit. En del ställen kör med 3d motion capture system som Retül. Eller andra elektroniska testsystem som analyserar din sittställning, dina benmått, trampteknik m.m. Besökte de flesta av Kalmars bikeshops och hörde mig för om bikefit. Jag är säker på att varenda en av dem kan erbjuda en bra bikefit, men jag valde Cykelogen. Anledningen var att de kör en helt manuell bikefit grundad i gedigen kunskap och erfarenhet som sträcker sig hela vägen till proffsvärlden.

Bikefit , Cykel monterad på trainer

Hur går en bikefit till?

För det första tar man ju med sig sin cykel, men du är även klädd i de kläder och utrustning du planerar att använda. Så på med full mundering av bibs, jersey och cykelskor. Min glädje över att ha en ursäkt att ta min nya fina cykel till jobbet och sen iväg till Cykelogen grusade en aning av de slabbiga smutsiga vädret idag. Min blänkande vackra sprillans nya cykel, nedkladdad med blött kletigt vägsmuts. När jag beklagade mig borta hos Cykelogen fick cykeln en snabb tvätt, värmde hjärtat!

Sedan gick de igenom cykeln och ser till att allt funkade som det ska. Växlarna fick sig en rejäl finjustering och de frågade mig om det var något jag undrade över nu när ändå cykeln satt i stället. Var hos Cykelogen på en mek-kväll i Februari och fick samma intryck då som nu, så jäkla lärorikt varje gång man går in där. Nämnde att jag var lite skraj för att skruva åt för hårt då kolfibercyklar kan spricka om du är lite för ivrig med insexnyckeln. De hade en 5nm momentnyckel över som jag fick med mig som kommer räcka långt för mina behov. Så jäkla härlig service att jag inte sett dess like.

Efter en kaffe och en lektion i alla skruvar som hanterar växlarna var det dags att montera cykeln på trainer och sätta igång.

Först ska skorna justeras

Fick snällt promenera fram och tillbaka i min matchande lycra i butiken. Nära på man började lägga catwalk-attityd i stegen! Klossarna blev justerade bakåt för mer uthållig kraft och utåt från tramporna efter hur mina ben och fötter funkar, en gnutta ankfotad helt enkelt.
Sedan var det dags att hoppa upp på cykeln, sadeln blev justerad i flera omgångar, både höjd och hur långt fram/bak den satt. Vissa vanor man har på cykeln visar sig först när man börjar anstränga sig, så jag fick snällt sitta där och köra ett mini-träningspass i butiken när kunder kom och gick, klart udda känsla! Blev servad med kall coke light under tiden så kan inte säga att jag led särskilt mycket.

Min sprillans Tarmac SL 6 är mer aggressiv än vad jag är

En del tid fick läggas på att lyfta upp mig en bit från den väldigt raciga geometrin. För att tala klarspråk, jag är inte tillräckligt vig för cykeln än. Med mer vighet och mindre mage kan jag börja justera cykeln tillbaka till dess mer aggressiva sittposition. För att undvika byta styrstam så vändes min styrstam upp-och-ner, effektivt sätt att höja upp och få tillbaka styret lite mot kroppen. Priset man får betala för det är en mindre estetisk cykel och för att citera Jens på Cykelogen ”den kommer inte vinna några skönhetstävlingar”. So be it! Dags att träna mer och förtjäna rättvänd styrstam igen!
Jag lämnade Cykelogen med nyservad och finjusterad cykel, extra reservslang och momentnyckel och en hel del lärdomar och förnyad träningsmotivation.
Ser fram emot nästa besök!

Detta inlägg publicerades 2019-03-26, återställt till den nya webbplatsen

Andreas Söderström

Från soffpotatis till atlet. Förutom bloggen arbetar jag inom digital marknadsföring och träningsinspiratör. Jag hoppas kunna ge tillbaka till cykelsporten lika mycket som den har gett mig. Tveka inte på att höra av dig!