Lifehacks för dig som cyklar!

Vi röjer undan den rosa elefanten först

I en osäker tid som denna, när lopp och evenemang ställs in och 2020 ser ut att bli ett unikt år inom idrott så tänker jag att det behövs inte ännu ett inlägg om Covid-19. Var försiktiga, följ folkhälsomyndighetens råd och värna om varandra och respektera risken detta virus kan innebära för dina medmänniskor.

Så, nu var det sagt och förhoppningsvis det enda jag behöver skriva i det ämnet. Nu kör vi vidare med inlägget som planerat! 

Tips & tricks!

Lifehacks som gör cyklandet lättare

Smickrad upp till mustasch-spetsarna när Sveriges Snabbaste Potatis halkar in på ett hörn även i år på podcasten som är ett måste för alla första-gången cyklister som ska köra Vätternrundan 2020. Det sådde fröet till följande inlägg, där jag ska försöka dela med mig av så många oskrivna och otippade små lifehacks som gör livet lite lättare på två hjul. Kanske har du något tips att bidra med också?

Lifehack #1: Chipspåsar i skorna

Japp! Du läste rätt, detta lifehack är det som kom med bland lyssnartipsen i Hjälp jag ska cykla Vättern-podcasten.  Nej! Inget skämt! Ge mig en chans att förklara.  Cykelskor är usla på att hålla fötter varma, ofta räcker inte skoöverdrag och kylan kommer smyga sig ut i tårna och sen är din cykelrunda förstörd.

Genom att insulera fötterna i folie så kan vi hålla oss varma. Vilket folie som helst fungerar ju, men fördelen med chipspåsar är att det är väldigt lent och följsamt metallfolie och du slipper skav.

Gör så här:

  • Diska ur en gammal chipspåse, så slipper fötterna lukta dill om inte det är din grej.
  • Klipp ut två delar av påsen som kan täcka åtminstonde tår och främre delen av vardera fot.
  • På med ett par strumpor i merino-ull ( vätskeavledande ull! ) sen på med chipspåse-insulation.
  • På med skorna och sen dina skoöverdrag.

Don’t believe me? Chipspåsarna höll mina fötter glada genom Abloc Gravel Challenge Öland 2018, 130 km i 0 gradigt snöblandat väder i November månad.

Lifehack #2: Tidningspapper innanför cykeltröjan

Tidningspapper är en utmärkt insulator med sina många lager. Varm luft stannar innanför cykeltröjan och tidningen fungerar som bra vindskydd.

Lifehack #3: Ha alltid lite kontanter med dig

Det är inte alltid människor ha plånkan med sig på träningen. Se till att ha någon hundralapp inpackad med ditt punka-kit du har i tröjan eller sadelväskan. Allt kan hända under längre turer, en gång var jag rätt lycklig över att ha en hundralapp redo när jag veggat / bonkat / fått soppatorsk och står framför en kiosk med 5 mil kvar för att komma hem.

Lifehack #4(eller snarare gott råd!): SOS Alarm appen

Om olyckan skulle vara framme och du ligger krashad mitt ute i ingenstans i ett dike, då kan det vara en idé att installera SOS Alarm’s mobilapp. Via den kan du ringa 112 och även skicka din exakta position till räddningstjänsten.

Vad har du för tips? Dela med dig!

Har du upptäckt något fiffigt för att göra cyklandet roligare eller lättare? Högt och lågt! Kom med era tips!

Andreas Söderström

Från soffpotatis till atlet. Förutom bloggen arbetar jag inom digital marknadsföring och träningsinspiratör. Jag hoppas kunna ge tillbaka till cykelsporten lika mycket som den har gett mig. Tveka inte på att höra av dig!

Läs något annat vettja!