Hur tjockt är ditt pannben?

Pannbenet, grit, kämparglöd…

Mental styrka och uthållighet har många namn. Det är en viktig pusselbit till hur du presterar, jag vill påstå lika viktig som din VO2Max, watt/kg och de andra byggstenarna som behövs för att sätta ihop en stark cyklist.

Genom att fråga tio ultramaratonlöpare försökte man destillera ned mental styrka i följande definition:

”the ability to persist and utilize mental skills to overcome perceived physical, psychological, emotional, and environmental obstacles in relentless pursuit of a goal”

Jaeschke, A. M. C., Sachs, M. L., & Dieffenbach, K. D. (2016). Ultramarathon runners’ perceptions of mental toughness: a qualitative inquiry. 

Den är inte lika lätt att mäta som annan träningsdata. Den syns inte i dina träningsappar, i din cykeldator eller på dig fysiskt. Den är upp till dig att vårda och lägga märke till.

Psst, Se hit! Ville du läsa om mental hälsa?

Att utöva uthållighetsidrott oavsett nivå ger bättre mental hälsa

Flera undersökningar visar att det kan vara lika effektivt som både medicinering och terapi hos människor som lider av t.ex depression eller ångest. Om just den delen av mental uthållighet gör dig intresserad, läs gärna den här artikeln från Karolinska Institutet.  eller varför inte lyssna på det omåttligt populära sommarpratet från Anders Hansen?

Jag har även skrivit en tidigare inlägg under 2018 om hur cykling hjälpt mig här.

Vi behöver hitta en direkt anslutning till vår lagom SISU

Av svåröversättliga ord har vi svenskar begreppet “lagom”, en och annan gång har någon svensk suttit utomlands och stolt förklarat:

“Nau nau, jo kant tränsläte it, but it means like ‘just enough’, lagom”.

Jag vet att jag iallafall har gjort mig skyldig. Kanske inte hetaste ordet att ha i verktygslådan när vi ska utmana oss själva.

Våra kära syskon i Finland: “Sisu”

Grovt förenklat? Jävlaranamma! Men det vore att göra ordet orättvisa. Vad säger finnarna själva?

“Tämä kieli on vaikea-..” – Nej nej, självklart översatt :
“Sisu handlar inte enbart om en egenskap av att inte ge upp, sisu är en slags långsiktigt slutförande, en form av extrem uthållighet.”
“När man kommer till en punkt där den egna mentala eller fysiska kapaciteten har nått sitt slut, så hittar man ändå där någon slags kraft, som man kanske inte ens var medveten om att man hade. Att ta i bruk en slags dold kraft, det är sisu.”

Nu snackar vi! Har du redan tröttnat på att läsa? SISU!

Obehag och trötthet – The hurt locker

Alla är olika i hur vi uppfattar intensiv ansträngning, men en sak gäller oss alla: Utmattning har en väldigt stor mental komponent. Engelskan har ett skönt uttryck för var man befinner sig mentalt när det är riktigt jävligt: The hurt locker.

Identifiera vad som signalerar för dig att du är på väg in i the hurt locker. Hur skulle du beskriva känslan? En färg eller form? Eller upplevelsen; bultande, värk, skarp eller molande? Genom att först definiera och känna igen vårt hurt locker kan vi börja fundera på hur vi ska tämja det.

“When your legs scream stop and your lungs are bursting, that’s when it starts. That’s the hurt locker. Winners love it in there” – Chris McCormack”

Ovan citat ekar ofta genom mitt huvud när det är som värst, framförallt den sista biten:  ”Winners love it in there”.  Vilket för oss till nästa steg.

Berömda ord från Jens Voigt, f.d proffs av grand tour-kaliber.

Välj dina strider, välj hur du ska reagera

Att du känner att obehag och trötthet närmar sig kan vi inte göra något åt, eller jo! Kliv av.  Gå hem. Avbryt. Men det är ju precis det vi ska undvika. Så istället bör vi fokusera på vad vi kan påverka: Hur du väljer att tänka, känna och göra under riktigt hård ansträngning.

Det är inte helt olikt KBT ( Kognitiv beteendeterapi ). Vilka verktyg som funkar för dig får du pröva dig fram, huvudsaken är du inte låter upplevelsen av obehag styra känslor eller tankegångar.  Här kommer några tips på associativa och disassociativa sätt att gräva fram lite sisu, ofta blir det som bäst med en kombination av många olika sätt:

Omfokusera

Välj att koncentrera ditt fokus på något annat! T.ex ditt tempo, teknik, eller andning. När jag befinner mig på en 8 / 10 i ansträngning hittar jag ofta ett lugn i att fokusera på kontrollerad och syrerik andning. Men om t.ex andningen är en del av hur du beskriver ditt obehag bör man kanske jobba med något annat. Håller jag på med riktigt långa intervaller där jag vet att tröttheten kommer att komma ikapp mig, byter jag gärna vy på cykeldatorn/wattcykeln så att jag inte fokuserar på fel sak som hur hög pulsen är eller hur jäkla långt det är kvar på intervallblocket.

Distrahera

Kanske dags att rita upp något av dina mål i stor detaljrikedom inombords.  Ibland när det är som jävligast i intervaller tänker jag att jag för tillfället är längst fram och det är min tur att ta vinden i Skoda Cycling Teams klunga, eller Team Mustasch. ”Jag tänker bidra! Jag tänker dra mitt strå till stacken” , ungefär.  För att behålla intensiteten kan det nog vara en bra idé att inte fantisera sig bort till badstranden eller så bara.

Ompaketera

Koppla om sladdarna där under huven. När du börjar sjunka ner i ditt hurt locker, simma runt i känslan och välj att tycka om den istället. Som McCormacks sa högre upp i detta inlägg: ”Winners love it in there”.  Liknande teknik kan man använda om man t.ex är rädd för att prata inför många människor.  Vad som händer i kroppen när du är nervös är väldigt likt vad som händer när du är väldigt uppspelt och taggad, avgörande skillnaden är sinnesstämningen – Här kan man pröva att lura sig själv att det är pepp man känner och inte nervrositet.

Hur gör du? Några smarta tips du vill dela med dig av?

Andreas Söderström

Från soffpotatis till atlet. Förutom bloggen arbetar jag inom digital marknadsföring och träningsinspiratör. Jag hoppas kunna ge tillbaka till cykelsporten lika mycket som den har gett mig. Tveka inte på att höra av dig!

Läs något annat vettja!